31 mei 2017
Nieuwsbrief 6 – juni 2017 Margreet Spiering|
Kinderen en jongeren kampen steeds vaker met een ‘tabletnek’. Ze hangen te veel onderuit gezakt in de stoel en bewegen te weinig. De generatie die na 1995 is geboren, bezoekt vaker fysio- en oefentherapeuten met rug-, nek- en schouderklachten. Ook bij ons in de praktijk zien wij steeds vaker jongeren met klachten, die je eerder verwacht bij volwassenen.
Door het groeiende gebruik van (spel)computers, tablets en smartphones zakken jongeren meer onderuit. Als ze steeds onderuit gezakt zitten, worden de rugspieren niet geactiveerd. De rugspieren verliezen uiteindelijk de functionaliteit om het bovenlichaam rechtop te houden. Bovendien bewegen jongeren te weinig. Al vanaf hun vierde zitten ze bijna de hele dag op school, ze sporten minder en brengen hun vrije tijd meer en meer door met digitaal speelgoed. Klachten ontstaan vooral doordat kinderen bij het werken op de tablet of smartphone hun hoofd voorover laten hangen. Gemiddeld weegt een hoofd 5 kilo. Maar als wij de kin op de borst hebben, weegt het wel 27 kilo. Dat is veel te zwaar voor de spieren in onze nek. En dat is voor kinderen extra schadelijk, omdat zij nog in de groei zijn. Hun wervelkolom past zich zeer snel aan de functie aan. Is die functie gerelateerd aan zitten in een voorovergebogen houding, dan zal de wervelkolom en de spieren daaromheen zich aan deze stand aanpassen. Sommige jongeren hebben alleen last van hun nek, bij anderen straalt de pijn naar hun hoofd, armen of rug.
Symptomen tabletnek Het woord ‘tabletnek’ suggereert dat iemand alleen nekpijn ervaart. Dat is echter niet waar. Mensen die een verkeerde houding aannemen bij het kijken op hun telefoon en tablet kunnen last krijgen van verschillende soorten klachten. Symptomen de bij een tabletnek kunnen voorkomen zijn:
- Nekpijn • Rugpijn • Pijn in één of beide armen • Last van de ogen • Hoofdpijn
Wij, als oefentherapeuten, gaan op zoek naar de oorzaak van de pijn en leren de jeugd een goede houding aan. Belangrijk is hierbij om er op tijd bij te zijn, met name als de kinderen in de groei zijn. Zo voorkom je op de langere termijn ernstigere klachten.
Dag van de houding
Op 1 juli 2017 is er weer de nationale ‘Dag van de Houding’. Op deze dag wordt er extra aandacht besteedt aan de houding. Wij als praktijk doen dit ook. In de week van 3 t/m 7 juli kan er vrijblijvend een afspraak worden gemaakt voor het screenen van je houding.
Inloopspreekuur Motoriek
Nog even kort ter herinnering. Elke eerste woensdag van de maand houdt Margreet van 14:00-15:00 een inloopspreekuur Motoriek. Tijdens dit uur kunnen ouders/verzorgers vragen stellen aan Margreet over het bewegen van zijn/haar kind tussen de 0-18 jaar. De eerst volgende keer is woensdag 7 juni.
Waarneming Petra
Misschien had u al iets gehoord, maar Petra is er tijdelijk even tussenuit. De drukte van het jonge gezin in combinatie met werken is nu even te veel.
Ze heeft een vervangster gevonden in Ilse van Anrooij. Zij heeft ook waargenomen toen Petra met zwangerschapsverlof was.
Ilse van Anrooij
Ilse van Anrooij is een collega oefentherapeut Mensendieck en werkzaam in Ermelo en Harderwijk. Net zoals Petra is zij een gespecialiseerd reumatherapeut en chronisch pijn therapeut. Ook is zij aangesloten bij dezelfde netwerken als waar Petra bij aangesloten is. Dit betekend dat de behandeling van de cliënten volgens hetzelfde protocol en werkwijze zal gaan, wat de continuïteit ten goede komt. Ilse zal aanwezig zijn op de dinsdag en op de donderdagmiddag.
Marion Westerink
Marion Westerink is ook een collega oefentherapeut Mensendieck en werkt in Elburg.
Zij neemt van Petra de lessen therapiezwemmen waar. Dit heeft ze ook gedaan toen Petra met zwangerschapsverlof was. Voor de deelnemers is het erg prettig een bekende invalster te hebben.